woensdag 28 december 2011

Bibliotheek 2.0
Inmiddels is 3.0 ook al gesignaleerd. 3.0 is dan de fase waarin verschillende software applicaties samen gaan werken en zich gaan aanpassen aan de gebruiker.
Nog even over de literatuur:
Ik vind de manifesten te erg voor woorden, al zitten er wel een paar uitspraken in die ik zinnig vind, zoals het naar buiten brengen van diensten die nog niet perfect hoeven te zijn en ze bij te schaven adhv van userfeedback. Verder een hoog "I will work harder"-gehalte uit Animal Farm.
Het manifest van Kees Hammam bevat ook behoorlijk wat gekleurd taalgebruik m.n. over 'gepriviligeerde groepen die alleen maar aan hun eigenbelang' denken. Later - of eigenlijk nu al - zullen we er hartelijk om lachen. Natuurlijk zijn de uitspraken in de kern wel juist, maar om ze zo op te schrijven... zou ik niet doen.
Het is volgens mij onzin om te stellen dat de bibliotheek van de gebruikers is: de gebruikers zijn m.i. mede-vormgever van de bibliotheek samen met de opdrachtgever en de professionals.
Ik zie de bibliotheek als een podium, een plaats waar informatie uitgewisseld wordt. De bibliotheek brengt daarvoor informatie bij elkaar; gedrukte, mondelinge, voorgedragen, beeldende enz. De bibliotheek kan daarbij wel een trendspotter zijn, maar zal vanwege de beperkte innovatiekracht nooit voorop lopen. Dat is ook niet erg. De openbare bibliotheek is er voor een brede doelgroep. Belangrijk is om voor de groep afnemers herkenbaar te blijven als een plek waar je met verschillende media/uitingen kan kennismaken. Laten we niet te hoogdravend worden.
Mijn ervaring met klantparticipatie is dat een beperkte groep hiervoor belangstelling heeft, het gros blijft meer consument dan participant. Het is daarom van groter belang om het gebruiksgemak te optimaliseren: services, collectie en het opheffen van zoveel mogelijk drempels - die wij zelf zo vaak opwerpen. Klantparticipatie moet je enerzijds professioneel aanpakken - geautomatiseerd, in het persoonlijke contact en anderzijds op lokaal niveau voortdurend laten zien wat er mogelijk is en al gedaan wordt.
Als het webtoepassingen gaat - het gaat sneller dan ik had kunnen denken. Zie daarvoor ding 23

1 opmerking:

  1. Je bent behoorlijk kritisch over de manifesten die bij dit ding gepubliceerd staan. Ze raken inderdaad al gedateerd en worden links en rechts ingehaald door de werkelijkheid. Sommige webtoepassingen winnen heel snel terrein, maar meer participeren gaat langzaam. We zien dit ook bij De Boekendeler - dit blog wordt omarmd door de lezers, gezien de bezoekcijfers, maar dat wil nog niet zeggen dat ze erop reageren en mee discussiƫren.

    BeantwoordenVerwijderen